Nem szolgáltat ki adatokat a Google…
2011, június 28, kedd | Szerző:

Nem szolgáltat ki adatokat a Google a magyar kormánynak.

A magyar kormányhivatalok immáron 68 alkalommal kértek ki felhasználói adatokat a Google-től, mely megkeresésekre eddig az amerikai multi eddig egyetlen alkalommal sem válaszolt, olvasható a Google transzparencia jelentésében.

Ebben a jelentésben olvashatjuk, hogy mely országok hányszor kértek ki felhasználói adatokat a Google-től és hány százalékban kaptak ezerke a kérésekre választ.
Az összesítés elsősorban bűnügyekkel és más illegális cselekményekkel kapcsolatos adatkérésekre irányul.
A korábbi jelentésekben, eddig nem szerepelt Magyarország, ugyanis azon országok, melyektől kevesebb mint 30 ilyen jellegű kérés érkezik nem kerülnek fel a listára.

Az elmúlt 1 év során nagyjából hasonló mennyiségű megkeresés érkezett Japánból és Belgiumból is, mely országok 90 és 73 százalékban kaptak választ kéréseikre. Törökország az egyetlen, aki Magyarországhoz hasonlóan 0%-ban kapott választ 45 megkeresésére, a legjobb aránnyal pedig az USA rendelkezik, ők 4606 kérést nyújtottak be és 94%-ban kapták meg a kért adatokat a Google-től. Ezen idő alatt Svájc pedig egyetlen megkeresést sem intézett a céghez.

A jelentés megjegyzésében olvashatunk arról, hogy a feltüntetett adatok alapján nem lehet teljes összehasonlítást végezni, mivel sok esetben az egyes országokból érkező adatkiszolgáltatási kérések ugyan azon ügyre vonatkoznak.

Emellett a Google külön összesíti a jogsértő tartalmak eltávolítására irányuló kéréseket. Ezen listán Magyarország nem szerepel, itt a listavezető Brazília és az Egyesült Királyság. Anglia 38 bejelentést tett 93518 jogsértő tartalomról, Brazília esetében pedig 263 bejelentés érkezett 12363 tartalomról, mely adatok az első esetben 89%-ban a második esetben pedig 76%-ban már nem szerepelnek az interneten nyílt webtárhelyen.