Kinek lehet domain-neve?

A végződés előtt lévő név-szám kombinációt tartalmazható neveket – amennyiben még nem foglalta le más – lefoglalhatja bárki, természetesen térítés ellenében. Magyarországon a .hu domén-nevek liberalizációját követően bárki regisztrálhat magának még szabad nevet és természetesen nemzetközi fődoméneket is.

.hu domainnévnél fontos tudni :

  • magánszemély igénylése esetén a domain igénylő kizárólag Európai Unió-s állampolgár lehet. (Ha nem az célszerű megkérnie valakit aki rendelkezik a megfelelő állampolgársággal és hajlandó átvállalni a tulajdonos szerepét.)
  • cég igénylése esetén a domain igénylő kizárólag Európai Unió-s cégbejegyzéssel rendelkező cég lehet. (Ha nem az célszerű magyar leányvállalata vagy partnercége nevére igényelnie a domain nevet.)
  • ha a domain név megegyezik egy személy nevével, akkor kizárólag olyan személy tudja bejegyezni, akinek a nevével megegyezik vagy ezen személynek lemondó nyilatkozatot kell tennie a domain igénylő nevére.
  • ha a domain név megegyezik egy bejegyzett védjeggyel abban az esetben védjegy tulajdonlási irat, vagy védjegy használati engedély szükséges.
  • ha a domain név megegyezik egy bejegyzett cég nevével, akkor kizárólag az azonos nevű cég regisztrálhatja a domain nevet vagy ezen cégnek lemondó nyilatkozatot kell tennie a domain igénylő nevére. (Ebben az esetben szükség van a lemondó cég aláírási címpéldányára és cégkivonatára is.)